Dieta dla dwojga, zamiast za dwoje

Jeszcze niedawno wierzono, że aby ciąża się dobrze rozwijała i dziecko było zdrowe kobieta powinna jeść podwójnie, za siebie i za dziecko. Teraz już wiemy, że zamiast za dwojga powinno się jeść dla dwojga.
Dieta matki ciężarnej jest bardzo istota nie tylko dla niej samej, ale również dla dziecka. Dlatego nie należy się objadać tylko dlatego, że jest się w ciąży. Zapotrzebowanie na kalorie w tym okresie wzrasta minimalnie. Kobieta ciężarna powinna bezwzględnie zrezygnować z palenia papierosów i picia alkoholu, substancje szkodliwe przenikają przez łożysko do organizmu dziecka, powodując nieodwracalne zmiany neurologiczne płodu. Należy unikać jedzenia żywności, wysoko przetworzonej typu fast food, a także przekąsek tj. chipsy, cukierki, batony oraz gotowych wyrobów cukierniczych. W jej diecie nie powinno być serów pleśniowych, surowego mięsa i jaj ze względu na groźne bakterie i pasożyty. Niewskazane jest również picie wysoko słodzonych i gazowanych napojów, mocnej kawy i herbaty.
W pierwszym trymestrze zapotrzebowanie na kalorie jest takie samo jak przed ciążą, np. dla dorosłej kobiety o masie ciała 60 kg i umiarkowanej aktywności fizycznej to około 2300kcal. W tym okresie kobieta nie powinna jeść więcej, ani jej organizm ani organizm płodu tego nie potrzebują. To czego należy więcej dostarczać w pierwszych 3 miesiącach to witaminy i minerały, które znajdują się w owocach i warzywach. Ponadto w diecie nie powinno zabraknąć: nabiału, ciemnego pieczywa, kasz, chudego mięsa, ryb i jaj a także zdrowych tłuszczy, warto zadbać także o suplementację kwasem foliowym.
Drugi trymestr także nie jest okresem gdzie wydatek energetyczny jest większy, ilość dostarczonych kalorii powinna wzrosnąć nieznacznie zaledwie o 300 kcal na dobę co jest równowartością 2 kanapek z masłem, czy 2 bananów.
W ostatnim trymestrze dziecko rośnie najintensywniej i potrzebuje kolejnych 200-300kcal dziennie, co w sumie przez cały okres ciąży daje ok 600 dodatkowych kalorii na dobę. Przejadanie się szczególnie mało wartościowymi produktami, nie jest zdrowe ani dla matki ani dla dziecka. Okres ciąży jest pierwszym momentem, gdzie przekazywane są nawyki żywieniowe, niemowlę poprzez wody płodowe uczy się rozpoznawać spożywane przez mamę pokarmy.
Ograniczenie nadmiaru spożytych kalorii nie powinno przerodzić się w odchudzanie. U ciężarnej kobiety, jest to niebezpieczne i grozi wieloma niedoborami. Zapotrzebowanie dziecka na witaminy, pierwiastki i sole mineralne jest realizowane z zasobów matki np. wapń z kości i zębów, witaminy A, E, D, K z wątroby, jod z tarczycy. Dieta odchudzająca u matki może doprowadzić do wyniszczenia jej organizmu. A permanentny niedobór kalorii może przyczynić się do cukrzycy oraz otyłości i nadwagi u dzieci w wieku późniejszym. Potwierdził to zespół badaczy pod przewodnictwem dr. Annie White
Według specjalistów z Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego dopuszczalny przyrost masy ciała u ciężarnych powinien kształtować się następująco:
- u kobiet z niedowagą przed ciążą – maksymalny przyrost masy ciała to 18kg
- u kobiet z prawidłową masą ciała – maksymalny przyrost 12-16kg
- u kobiet z nadwagą - maksymalny przyrost 7 -11 kg
- u kobiet otyłych z BMI powyżej 29 – maksymalny przyrost masy ciała powinien wynosić 7kg
Istotna jest dbałość o urozmaicanie żywienia kobiety ciężarnej a także karmiącej piersią, gdyż w ten sposób toruje ona dziecku drogę do prawidłowej tolerancji pokarmów, które w odpowiednim czasie wprowadzane będą do jego diety. A ponadto właściwa dieta matki wywiera pierwotny wpływ na zdrowie i przyszłe życie dziecka.
tekst
Magdalena Kornaś
Osoby, które odwiedziły tę stronę przeczytały również:
Zakrzepica w ciąży
Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że zakrzepica należy do jednych z najgroźniejszych powikłań ciąży oraz połogu. W n...
WięcejCiąża - metamorfoza kobiecego ciała
Ciąża to zmiana, która budzi ogromną ilość pytań wśród kobiet. Oprócz lęków związanych z umiejętnością opieki na...
Więcej