Ciężarne powinny jeść więcej kwasów tłuszczowych omega-3, niż omega-6

Naukowcy twierdzą, że kobiety ciężarne powinny jeść więcej tłustych ryb, co zapewni ich dzieciom lepszy start w przyszłość. Jak się jednak okazuje spożywanie zbyt dużej ilości kwasów tłuszczowych omega-6 wpływa na wagę dziecka w przyszłości – i to w niekoniecznie korzystny sposób. Remedium miałoby być spożywanie większej ilości olejów rybnych, zawierających przede wszystkim kwasy tłuszczowe omega-3.
Naukowcy oceniali przyrost masy mięśniowej i tłuszczu u 293 chłopców i dziewcząt w wieku czterech i sześciu lat. Wyniki były porównywane ze badaniami poziomu stężeń różnych typów kwasów obecnych we krwi u matek dzieci w czasie ciąży. Okazało się, że dzieci matek, które miały wyższy poziom kwasów omega-6 – miały więcej tkanki tłuszczowej w organizmie. Badania wskazały także na powiązanie poziomu kwasów omega-3 z tkanką mięśniową – dzieci, których matki miały wyższy poziom kwasów omega-3 w czasie ciąży, miały mniej tłuszczu w organizmie, a więcej mięśni i kości.
Pozytywny wpływ kwasów omega-3 na wagę dziecka w przyszłości dowiedziono już wcześniej – mają ogromne znaczenie przy kształtowaniu się w łonie matki mózgu dziecka i systemu nerwowego. Źródłem tych korzystnych tłuszczów są oleje rybne, nasiona dyni, orzechy włoskie.
Wyniki badania zostały opublikowane w Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.
ZOBACZ TAKŻE:
źródło: dailymail.co.uk
Osoby, które odwiedziły tę stronę przeczytały również:
Szkoła rodzenia: dlaczego warto?
Szkoła rodzenia to miejsce gdzie Ty i Twój partner przygotujecie się do porodu. Opanowanie emocji strachu oraz właściwa wsp...
WięcejDobra położna - dowiedz się w czym może Ci pomóc
Położna odgrywa bardzo ważną rolę w życiu przyszłej mamy i jej dziecka. Zwykle to ona towarzyszy kobiecie podczas porodu,...
Więcej